Magyarországon az okostelefon-piac idén októberben érte el azt az értékesítési volument, amit tavaly egész évben produkált, pedig még hátravan a karácsony - derült ki az eNet - Telekom: „Jelentés az internetgazdaságról” kutatásból. Októberig nagyjából 800 ezer okosmobilt adtak el, ez a szám év végéig akár jóval egymillió fölé is kúszhat. Mivel körülbelül kilencmilliós az aktív készülékállomány, ez azt jelenti, hogy év végére minden harmadik mobil lesz okostelefon.

Olcsóbb lett, ezért megvesszük

A mobilszolgáltatóknál az értékesített termékek túlnyomó többsége már okostelefon. A cégvezetők szerint a Magyar Telekomnál 85 százalék körüli az arány, a Vodafone-nál 75-80 százalék, a Telenornál ugyanakkor számottevően alacsonyabb, mindössze 66 százalékos az érték. A részarány növekedése ugyanakkor nem a vásárlóerő növekedése miatt van - figyelmeztetnek az elemzők, egyszerűen azért van, mert ma már sokkal nehezebb hagyományos készüléket találni. Aki rendes billentyűzetet akar az érintőképernyő helyett, könnyebben hozzájut használtan, az pedig csak a legritkább esetben jelent új előfizetést. Ugyanakkor az árak is közeledtek egymáshoz, a legolcsóbb androidos modellek (feltöltőkártyás csomagban) már a 15-20 ezer forintos árkategóriában is elérhetők szinte mindegyik szolgáltatónál.

 

Előnyök: leginkább zenét hallgatunk vagy játszunk a kütyün

A szolgáltatóknak elemi érdekük, hogy minél több okosmobil legyen a zsebünkben, mert az ügyfelek ezek mellé többnyire adatszolgáltatást is kérnek, vagy eleve nagyobb értékű díjcsomagokra fizetnek elő. Ezen kívül számos extrát lehet mellé eladni, amit hagyományos mobilra nem. A statisztikák alapján ezek közül leggyakrabban használt funkció az online zeneszolgáltatás. A legalább heti rendszerességgel tartalmat fogyasztók majdnem háromnegyede hallgat zenét, több mint a felük játszik és nagyjából a felhasználók fele küld vagy fogad e-mailt. Ugyanakkor a piactereken elérhető legnépszerűbb ingyenes applikációk fele játék, és az Android áruházban is a tíz legjövedelmezőbb app közül is kilenc játék-kategóriájú. Ezek közül hat alkalmazás letöltése ingyenes, és csak a játékon belüli extra tartalmakért kell fizetni.

Vezet az Android, lemaradt az iOS

Ugyanakkor nálunk teljesen más a platformok aránya a felhasználók körében, mint a nemzetközi vagy amerikai piacon. Egyértelműen vezet a Google rendszere, az Android, ami több mint a felét bekebelezte a "tortának" (53%), az iPhone viszont csak a lista végén kullog a maga 8%-ával. Köztük lavírozik a Nokia, a Symbian-os platform 28, az új Windows Phone pedig 9%-os piaci részesedéssel rendelkezik.

Persze mindez még jelentősen megváltozhat, hiszen az ünnepek egyik slágerterméke éppen az okostelefon lehet.

Forrás: http://www.hwsw.hu/hirek/49435/okostelefon-piac-magyarorszag-telenor-vodafone-t-mobile.html?utm_source=hwsw_rss&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+HWSW

Címkék: statisztika siker rekord okostelefon eladás Android iPhone Windows Phone Symbian okosgép

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvglompf.blog.hu/api/trackback/id/tr224939348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása