Brit kutatók valami komoly dologgal szeretnének foglalkozni, remélhetőleg, nem olyan lesz az eredmény, mint a viccekben. Azt vizsgálják, hogy az egyre okosabbá váló gépek átvehetik-e a irányítást az emberektől a jövőben, vagy milyen helyzetekben jelenthetnek veszélyt a létünkre. Magyarán: van-e realitása a Terminátorhoz hasonló sci-fiknek? A kutatásban filozófusok, mérnökök, informatikusok és biológusok is részt vesznek, hiszen az a fő, hogy minél több szempontot és lehetséges forgatókönyvet figyelembe vegyenek. A kérdéssel foglalkozók a Létezési Kockázatot Vizsgáló Központba (Center for the Study of Existential Risk) tömörülnének. Szerintük a kérdés "alapos és komoly tanulmányozást érdemel", amit nyilván senki nem vitat. A vezető szerep a filozófusoké, köztük is Huw Price, az Camebridge-i Egyetem filozófia professzora a főnök. A tervek szerint az új központ jövőre kezdi meg működését.

Jönnek a terminátorok?

Price szerint ésszerű a feltételezés, hogy "valamikor ebben az évszázadban vagy a következőben az intelligencia kiszabadul a biológia szorításából". Ekkortól azonban már nem az ember lesz a teremtés koronája, sem a legokosabb létforma a Földön. Azt ugyan leszögezi a professzor, hogy a gépek nem eredendően gonoszak, és nem rosszindulatból vagy agresszióból irtanának ki minket, mint egyes filmekben.  Az ember egyszerűen vagy kiesik majd az érdeklődésük köréből, vagy pedig olyanok leszünk számukra, mint számukra az állatok - alacsonyabb szintű, kevésbé intelligens, de adott esetben hasznos életformák.Vagyis éppen annyira leszünk a gépek kegyelmére bízva, mint a húsvéti malacka a vágás előtt. Na, szerintem ez reális, de nagyon ijesztő gondolat, amit butaság lenne félresöpörni. Ehhez képest Price aggodalmát a legtöbben túlzottnak tartják, de a professzor szerencsére ragaszkodik az álláspontjához, hogy a potenciális veszély túlságosan komoly ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyják. 


A Cambridge-i egyetemen úgy fogalmaztak: az intézmény nemrég ünnepelte 800. évfordulóját, és szeretnék biztosra venni, hogy a milleniumi születésnapot is megérik, ezért is veszik komolyan ezt a kutatást.

2200: veszélyeztett állatfaj: az ember

Bár Price szerint nehéz pontos képet adni a veszély természetéről, a legvalószínűbb forgatókönyv ahhoz hasonlítható, ahogy az ember a kihalás szélére sodort bizonyos állatfajokat. Érdekesség, hogy a veszélyeztetett állatok listáján jelenleg is többségben vannak az emlősök - azaz olyan lények, akik fejlettségük tekintetében a legközelebb állnak az emberekhez. Ilyen szempontból reális, hogy ahogy mi sem a hangyákra vagyunk veszélyesek, úgy a gépek sem rájuk lesznek, hanem az igényekben hozzájuk legközelebb álló fajra, vagyis ránk. Ahogy mi felhasználjuk azokat a természeti erőforrásokat, vagy elvesszük mások életterét, úgy fog viselkedni velünk az intelligens gépek civilizációja.

Remélhetőleg a jövőbeni mesterséges intelligenciákba hiba nélkül programozzák majd be Asimov 3 robotikai törvényét.

Forrás: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2238152/Cambridge-University-open-Terminator-centre-study-threat-humans-artificial-intelligence.html

Címkék: kutatás veszély mesterséges intelligencia Cambridge Terminátor okosgép

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvglompf.blog.hu/api/trackback/id/tr454939225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása